Mit ért az elnöki vétó? - Áder János búcsúzik

Mit ért az elnöki vétó? - Áder János búcsúzik

Áder János köztársasági elnök előadást tart Utak és vasutak a klímasemleges Magyarországért címmel a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság online innovációs fórumán a Sándor-palotában 2021. április 19-én (Fotó:
MTI/Bruzák Noémi)

Tíz év után új köztársasági elnököt választott csütörtökön a parlament: Novák Katalin személyében ismét fideszes politikus, a negyedik Orbán-kormány családügyi minisztere kerülhet a köztársasági elnöki posztra. A szintén kormánypárti politikusból elnökké lett Áder János tíz év után távozik a tisztségből, ahol az volt a két fő feladata, hogy megjelenítse a nemzet egységét, és az ellensúly szerepét lássa el a parlamenti többséggel szemben.

Ez utóbbi bármelyik köztársasági elnököt kihívás elé állította volna, mert 2010 után a fideszes többségű parlament korábban soha nem látott sebességgel alkotott jogszabályokat, teljesen átrajzolva a jogrendszert. Áder János a tízéves elnöksége alatt született 1775 törvényből nyolccal fordult az Alkotmánybírósághoz, mert alkotmányellenesnek találta azokat, és 37 törvényt küldött vissza a parlamentnek megfontolásra.

• Mely törvényeket kifogásolt Áder János, és melyeket nem?
• Mit lépett az Országgyűlés az elnöki vétókra, és mi ebben a feltűnő?
• Hogy boldogult Áder az Alkotmánybírósággal?
• És képezhetett volna-e a mostani rendszerben komolyabb ellensúlyt egy Fideszhez kevésbé lojális elnök?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!