Mit jelent a gazdasági semlegesség az új világrendben?

Mit jelent a gazdasági semlegesség az új világrendben?

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Európai versenyképesség, magyar gazdasági semlegesség címû konferenciáján az NKE Ludovika főépületében, a Széchenyi-díszteremben 2024. szeptember 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Finanszírozási semlegesség, beruházási semlegesség, piaci semlegesség, technológiasemlegesség és energiasemlegesség – ez a gazdaságpolitika rázza majd gatyába a megroggyant magyar gazdaságot Orbán Viktor szerint. Mármint akkor, amikor a világ újbóli blokkosodása bekövetkezik, ami egyes számítások szerint hamarosan meg is történik.

– Az új világrendben azok az erőközpontok tudnak megmaradni és tovább erősödni, amelyeknek saját szilárd kulturális alapjuk van, tehát nem betagozódnak más kulturális talapzatokba, hanem megtartják a saját elkülönültségüket, és ezen keresztül intézik a nemzetközi kapcsolataikat – véli Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Ez a kijelentés ismét rámutat arra, hogy Magyarországot „semleges szigetnek” szeretné megtartani a kormányzat az új világrendben.

Felvetődik a kérdés, mi indokolja a „gazdasági semlegesség” mostani hangsúlyozását, amikor, ugye, a blokkok még ki sem alakultak „hivatalosan”. Nos a válasz egy nagyon is létező példa, ami a magyar kormányzatot is inspirálhatta. Hogy mi is ez? Jöjjön hát a kínai elixír bemutatása!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!