Mit jelent a világnak Putyin bejelentése?

Mit jelent a világnak Putyin bejelentése?

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Szergej Szavosztyanov)

Oroszország felfüggeszti a stratégiai nukleáris fegyverek számát korlátozó Új START egyezményt – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki hangsúlyozta, hogy hazája nem lép ki az egyezményből, de a jelenlegi globális helyzetben előre nem látható időtartamra felfüggeszti tagságát. Noha az oroszok lépése meglepte a világot, az elmúlt időszakban számos jel utalt arra, hogy Moszkva nem veszi komolyan az egyezményben foglaltakat.

Hogy megértsük a mai bejelentés jelentőségét, mindenek előtt az Új START-egyezmény tartalmát kell ismernünk. Emlékezetes: a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződés 2011-ben lépett életbe, miután az Egyesült Államok és Oroszország is ratifikálta a szerződést. A megállapodás egyik legfontosabb pontja a nukleáris robbanófejek maximális számáról rendelkezett, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a két nukleáris nagyhatalom 1500–1675 darabban maximalizálta a hadrendben tartható, hadászati atomtöltetek mennyiségét. Fontos hozzátenni, hogy a felek a rendszerben tartható hordozóeszközök, a hadászati jellegű, szárazföldi telepítésű, illetve tengeralattjáró fedélzeti interkontinentális ballisztikus rakéták, valamint a hadászati nehézbombázó repülőgépek számát is maximalizálták, ezt 500–1100 példányban állapították meg.

• Mi minden vezetett a mostani orosz döntésig?
• Mennyiben befolyásolja ez a két nagyhatalom közötti bizalmat?
• Milyen nagyszabású terveket ás még alá Oroszország mostani lépése?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!