Mit Miskolc adhatott: rácsos kuka, különálló egyetem, színes panelek

Mit Miskolc adhatott: rácsos kuka, különálló egyetem, színes panelek

(Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Mégis mit lát az ember, ha reggel kinéz az avasi lakása ablakán? Egy ugyanolyan épületet, mint amilyenben ő maga is lakik, az egyik teraszon épp egy hasonló sorsú ember ébredezik. Intenek egymásnak, majd elmennek dolgozni. Elsétálnak a lerácsozott kukák és a guberálók, a boltoknál felesezők mellett. Majd ha az ember lehúzott egy fél napot a Bosch szalagja mellett, visszajön ide, megiszik egy sört, és másnap kezdi az egészet elölről.

Molcsán György meséli nekünk mindezt, miután kinézett avasi lakása ablakán. Ő ezen a lakótelepen nőtt fel, most öt év angliai vendégmunka után visszatért szülővárosába. – Némelyik panel már nem szürke, hanem színes a szigetelésnek köszönhetően, több bolt van, és felépült a jezsuita gimnázium. Ennyit változott az Avas ez alatt az idő alatt.

Györgyöt annak a 2022-es Társadalmi Riportban megjelent tanulmánynak kapcsán kérdeztük a borsodi megyeszékhely közállapotairól és szolgáltatásairól, ami hetven európai város fiataljainak jólétét vizsgálta.

Csathó Ábel és Medgyesi Márton arra kereste a választ a 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben felvett adatok segítségével, hogy: „milyen csatornákon keresztül érvényesül a gazdasági fejlettség hatása az élettel való elégedettségre a fiatal felnőttek körében?” Illetve hogy: „hozzájárulnak-e a helyi közpolitikai erőfeszítések elégedettségük növeléséhez?”

• Mennyi borsodi lehet, aki már csak lakcímkártyáját tekintve miskolci?
• Miért más az egyetem helyzete, mint Szegeden, vagy Debrecenben?
• Mi az oka, hogy viszonylag egyszerű Miskolcon lakást találni?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!