Mit vár tőlünk Hszi nagypapa?

Mit vár tőlünk Hszi nagypapa?

Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua/Hszie Huan-csi)

Hszi Csin-ping kínai elnök gondolatai idén szeptembertől bekerültek az ázsiai ország tantervébe. A cél az, hogy a legkisebbek is tudják, mit vár tőlük a párt és annak vezetője. Az egyetemi hallgatók kissé elkanászodtak az utóbbi időben, ezért rajtuk a korábbinál is nagyobb szigorral fogják számonkérni az ideológiai hűséget. A Magyarországra készülő Fudan Egyetem sem vonhatja ki magát az oktatási reform alól.

Augusztus végén a kínai oktatási minisztérium nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amelyben bejelentették, hogy a nemzeti alaptanterv ezentúl tartalmazni fogja Hszi Csin-ping elnök kommunizmusra vonatkozó gondolatait is. Szeptember elején ki is kerültek a nyomdából a tankönyvek, amelyek a vezető politikai filozófiáját a legkülönbözőbb korosztályok számára igyekeznek érthetővé tenni. A tananyagtól – amelynek elnevezése magyarul valahogy úgy hangozhat, hogy Hszi Csin-ping gondolatai a kínai típusú szocializmusról az új kor számára – a döntéshozók azt remélik, hogy segítséget nyújt a fiataloknak marxista hitük megalapozásában és a szocializmus iránti bizalmuk megerősítésében.

A Global Times értesülése szerint az oktatási minisztérium megköveteli, hogy az elnök gondolatai az alap-, a szak- és felsőoktatási tantervekbe is bekerüljenek, és integrálódjanak a különböző tantárgyakba. Hszi Csin-ping a legfiatalabbak ideológiai nevelését különösen fontosnak tartja.

• Hogyan okítanák a legkisebbeket?
• Mennyire szokatlan mindez Kínában?
• A Fudanon is lesz ideológiai képzés?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Kína, Hszi Csin-ping