Puccsal mentenék a sportot

Puccsal mentenék a sportot

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója (j), miután leadta szavazatát a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus rendezvényközpontban 2021. december 30-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése előbb megszavazott egy határozatot, majd a saját döntésén felháborodva megbuktatta az elnököt. Az eset a sportpolitika súlyos problémáit jelzi: a központosítás, az elvárt lojalitás és a zsákszámra öntött pénz a hatékony működés ellen dolgozik.

December 30-án a MOB közgyűlése megvonta a bizalmat a szervezet elnökétől, Kulcsár Krisztiántól, aki január 31-ével lemond tisztségéről; vele együtt távozik Vékássy Bálint főtitkár is. A vezetőváltást történelmi távlatokba helyezheti a tény, hogy az olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó a MOB 126 éves történetének első elnöke, akit a tagság buktatott meg, a személycsere azonban túlmutat a drámai rekordon, és a hazai sportélet anomáliáira hívhatja fel a figyelmünket. Rendszerszintű problémákra döbbenni hirtelen sosem szerencsés, de egy hónappal a pekingi téli játékok előtt kifejezetten rossz időzítés. A gondok persze nem decemberben kezdődtek.

• Ki adta át a selyemzsinórt Kulcsár Krisztiánnak?
• Miért vetít előre további problémákat a bizalmi szavazás?
• Mik a történet tanulságai?

A teljes cikket a Magyar Hang január 7-én megjelent 2022/2. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!