Montenegró megszabadulhat illiberális urától

Montenegró megszabadulhat illiberális urától

Milo Dukanovic montenegrói elnök, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje voksol Podgorica egyik szavazóhelyiségében, 2023. március 19-én, a montenegrói elnökválasztás napján (Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic)

Korai volt Milo Dukanovic montenegrói elnök, illetve a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) vezetőségének öröme, amely a két héttel ezelőtti elnökválasztás első fordulójában a szavazatok számlálásakor még „óriási győzelemről” beszélt. Akkor még valóban úgy tűnt, hogy a több mint 30 éve hatalmon lévő politikusnak 10 százalékkal több szavazatot sikerült szereznie, mint a második helyezettnek, aztán később kiderült, hogy míg Dukanovic csak a szavazatok 35,4 százalékát szerezte meg, addig a csupán 36 éves Jakov Milatovic, az Európa most! mozgalom jelöltje a voksok 28,9 százalékát, vagyis a vártnál lényegesen kisebb Dukanovic előnye a második forduló előtt.

• Mi gyengíti Djukanovic esélyeit?
• Milyen eredmény várható az elnökválasztáson?
• Mi lesz a DPS sorsa?

A teljes cikket a Magyar Hang március 31-én megjelent, 2023/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!