Most dől el, milyen lesz a gyümölcsszezon

Most dől el, milyen lesz a gyümölcsszezon

Fagyvédelmi öntözéssel eljegesített gyümölcsfák 2021. április 7-én (Kroboth Dávid/olvasói fotó)

Már kapható hazai eper, bár nem éppen olcsón. A budapesti nagybani piacon a hazai eper kilónkénti ára 2500–4000 forint körül mozgott húsvét hetében, a kiskereskedelmi forgalomban persze ennél jóval magasabb, hatezer forint körüli volt az ára. Sokan tartanak attól, hogy kevesebb és ebből következően drágább lesz idén a barack is. A márciusi jó időben ugyanis hamarabb kezdtek virágozni a gyümölcsfák, ám a hónap közepén, majd április elején jelentősebb lehűlés érkezett. – A fagyok a korán virágzó kajszibarack és őszibarack esetében voltak a legkockázatosabbak, a többi gyümölcsfajnál egyelőre semmilyen gondot nem okoztak – mondta lapunknak Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A virágzás előtt vagy közben terméskárról még nem lehet beszélni, csak virágkárt mérhetünk – tette hozzá. Ha ugyanis jó a virágzás, akkor a virágok 20–30 százaléka is elég egy teljes terméshez, így néhány tíz százalékos virágkár önmagában még nem jelent terméskiesést. Mint ahogyan fordítva is igaz: attól, hogy a virágon nem látszanak effektív fagykárok, „megfázhattak” annyira a lehűlésben, hogy a szövetek enyhe károsodása miatt néhány héttel a virágzás után lehullik a gyümölcs, és mégis szerényebb lesz a termés a vártnál. – Jelenleg azt látjuk, hogy a március közepi és április elejei fagyok a kajsziban és az őszibarackban okoztak némi virágkárt, ami egyes ültetvényeken, illetve az érzékeny fajtáknál már terméskiesést eredményez, de országos viszonylatban még nincs vész – mondta a szakember.

• Hogyan lehet megvédeni a gyümölcsültetvényeket a tavaszi lehűlések és éjszakai fagyok ellen?
• Miért nem térhet vissza a hat-nyolc évvel ezelőtti alacsony árszint?
• Miért csökken folyamatosan a hazai gyümölcstermő területek nagysága, és mely gyümölcsöknek inthetünk búcsút a klímaváltozás miatt? 

A teljes cikket a Magyar Hang április 22-én megjelent, 2022/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!