Most jön csak a neheze

Most jön csak a neheze

Választóurna 2022. április 3-án Budapesten (Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger)

Kétszer akkora a költségvetés hiánya, mint tavaly ilyenkor – túlzás azt mondani, hogy robbant ez a hír március 8-án, az igazán fontos hírek ritkán robbannak. (Április elejére az egész évre tervezett hiány 73,3 százaléka jött össze.) Jelentősége annál nagyobb: jól mutatja, mennyire kivéreztetett állapotban van a magyar gazdaság, még ha ennek hatásait egyelőre „csak” az árak emelkedésében érzékelte a lakosság. Májustól nehezebb idők jöhetnek, az árstop teljes egészében nem maradhat meg örökre, még ha a kormányzat egyelőre azt próbálja érzékeltetni, hogy a terheket nem az emberekre tolja majd át. A tíz százalék körüli infláció (és az április 3. előtti kiköltekezés) minden téren éreztetni fogja hatását, ezt piacellenes intézkedésekkel nem lehet már sokáig leplezni.

Ha a válságkezelés lehetséges irányaira vagyunk kíváncsiak, érdemes a 2010 utáni időszakra visszaemlékezni, a különadók korára, amikor is a pluszterheket első körben pénzintézetek, nagyvállalatok kapták a nyakukba, ám ezeket különböző módokon aztán tovább is terhelték a fogyasztókra, a lakosságra. Az elmúlt években – a most újra mandátumhoz jutott – Lázár János képviselte a külföldi kiskereskedelmi láncok elleni harcot; újabb győzelme után a miniszterelnök sem zárta ki, hogy ezek kiszorítása kormányzati cél lehet. Megsarcolásuk után persze – tehetjük hozzá, ahogyan arra is érdemes figyelmeztetni: nem eszik olyan forrón a kását. Úgymond népjóléti szempontból nem lenne szerencsés épp az árrobbanás idején kiűzni a diszkontokat, ezért reálisan érdemes egyelőre inkább csupán a különadók kivetését emlegetni.

Ami az ellenzék a választás óta nyújtott teljesítményét illeti: átfogó elemzést továbbra sem lehetett hallani tőlük a hatalmas bukás okairól, sem pedig a gazdasági és világpolitikai nehézségek kezelésének lehetőségeiről.

• Miként értelmezhető az ellenzéki vezetők reakciója a kudarcukra?
• Elég-e a falvakban pultozni?
• Mit mond egy somogyi falu, Kaposmérő konzervatív polgármestere a vereség lehetséges okairól?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2022/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!