Most lehetne tenni a Velencei-tó megmentéséért, de nem tesznek

Most lehetne tenni a Velencei-tó megmentéséért, de nem tesznek

A Velencei-tó Gárdonynál 2022. július 28-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Most lehetne kikotorni, felújítani a Velencei-tó vízutánpótlásáért részben felelős, egyébként pillanatnyilag csontszáraz Zámolyi-víztározót, rekonstrukciós munkálatokat végezni a Császár-vízen, de semmi nem történik. Tíz évre titkosított tervek vannak, más nincsen. Eső megint majd’ egy hónapja nem esett a térségben, a tó vízszintje jelenleg 56 centiméter.

Továbbra is sokan nem értik, miért nem emelkedik a Velencei-tó, meg úgy általában az összes kiszáradt tó vízszintje, holott már jelentős a páraképződés, szeptemberben pedig majd’ egy hétig esett az eső. A Velencei-tó vízszintje napok óta 56 centiméter volt, ami a mindenkori minimumnál (53 cm) alig nagyobb. Sütött az elmúlt időszakban a nap, a hőmérséklet elérte a 20 fokot, a párolgás tehát folytatódott. 

Horányi Tibor környezetvédelmi mérnök, az Alba Natura Civil Alapítvány tagja szerint a tavaknak iszonyatos deficiteket kell ledolgozniuk. A szakember azt gondolja, a szeptemberi eső nagyjából semmire sem volt jó. A növények ugyan újra kizöldültek – vonatkozik ez a kiégett gyepterületekre, füves városi területekre is –, csak hát a növények a tartalékokat élik, élték föl az újraélesztésükhöz, amit az áttelelésre kellett volna áldozniuk. Összességében nem lett jobb a helyzet.

• Milyen beruházásokat kellene most elkezdeni?
• Mikorra lenne látható eredménye egy most megkezdett munkának?
• Mennyi víz hiányzik a Velencei-tóból?