Moszkvát idegesíti Ankara és Kijev közeledése

Moszkvát idegesíti Ankara és Kijev közeledése

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 23-án közreadott, videofelvételrõl készült képen egy orosz páncélozott harcjármû felhajt egy orosz partraszállító hajóra a krími Opuk gyakorlótéren végrehajtott hadgyakorlat után (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Alig konszolidálta Oroszország stratégiai déli szárnyán Moszkva a szíriai konfliktusok után megromlott viszonyát Törökországgal, jött a karabahi konfliktus Ankara látványos Kaukázuson túli megerősödésével. Majd legutóbb Recep Tayyip Erdogan az új amerikai adminisztráció megelégedésére a Nyugat kedvencével, Ukrajnával fűzte még szorosabbra a kapcsolatait. S ha ehhez hozzávesszük Törökország hagyományosan erős közép-ázsiai befolyását, akkor megérthetjük, hogy Moszkva miért figyeli aggódva Erdogan és Zelenszkij tangóját.

Az ukrán határ menti csapatösszevonás megszüntetésével egyidejűleg a Krím közelében a Fekete-tengeren erősíti a befolyását Oroszország. Moszkva hadgyakorlatot kezdett, és az ősz közepéig lezárja a Kercsi-öböl irányában a tenger egy részét. Ezzel párhuzamosan – egészségügyi okokra hivatkozva – másfél hónapra leállítja a törökországi repülőjáratait. Az első lépéssel a Kreml mindenekelőtt Kijevnek üzent, míg a második az orosz turisták hadát már nagyon váró Ankarát hozza kellemetlen helyzetbe.

Erről is olvashat még a cikkben:
• Miért ment az ukrán elnök Törökországba?
• Mi lehet Erdogan célja?

A teljes cikket a Magyar Hang május 7-én megjelent 2021/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!