Migráció: többen tűzparancsra várnak a dél-alföldi tanyavilágban

Migráció: többen tűzparancsra várnak a dél-alföldi tanyavilágban

Szétszerelt és otthagyott autó az ásotthalmi tanyavilágban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A szerb–magyar határ mentén a fák tövében újabban Bangladesben felírt gyógyszerek, szerbiai fogpasztatubusok és félbetépett török útlevelek maradványait látni, na és persze nagykabátokat, hátizsákokat. A dél-alföldi tanyavilágban jól láthatók az illegális bevándorlás nyomai. Ásotthalom peremén találkozunk is migránsokkal: a település erdős, bokros részéről sétálnak ki az 55-ös főútra. A három szír férfi nem szól hozzánk, kérésünkre rázzák csak a fejüket, lemaradt társuk már beszédesebb.

– My name is Mahmud. I’m from Banglades – kezdi a bemutatkozást, ezen a körön gyorsan túl is esünk. Próbálunk aztán az utazás leglényegesebb elemeiről érdeklődni, vagyis hogy miként jött át a határzáron, közkeletű nevén a kerítésen, de sem a „border”, sem a „fence”, sem a „ladder”, azaz a létra nem bizonyul megfelel ő hívószónak. – Germany, Italy, please help – kér segítséget kétségbeesetten Mahmud az Olaszországba vagy Németországba való eljutáshoz: de hiába. Hamarosan rendőrök érkeznek, a kék-fehér kocsik látványára a szírek egyből leülnek az árokpartra, kisvártatva csatlakozik hozzájuk Mahmud is.

Tele vannak a börtönök csempészekkel

Az illegális bevándorlás az utóbbi időben éves szinten és havi bontásban nézve is újra felerősödött. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján például a 2021. január 1-je és november 15-e között eltelt időszakhoz képest tavaly 56 százalékkal nőtt az embercsempészettel és „jogellenes tartózkodás elősegítésével” kapcsolatos bűncselekmények száma, ami még a magyarországi migráció abszolút csúcsévének számító 2015-ösnél is nagyobb mértékű. Hét éve 1159 ilyen bűncselekményt detektáltak, tavalyelőtt jókora csökkenés után újra 1089-et, 2022-ben viszont már 1708-at. Még drasztikusabb az emelkedés a hatóság adatai szerint, ha az illegális migrációval kapcsolatos intézkedések számát hasonlítjuk össze: itt ugyanis 129 százalékosnak bizonyult a növekedés. Már a déli határvidéktől messze, például a fővárosban is előfordulnak olyan, embercsempészettel összefüggő bűncselekmények, mint például amikor illegális bevándorlókat szállító járművek sofőrjei nyitnak tüzet a magyar rendőrökre, vagy csempészet közben elhunyt ember holttestét dobják ki egy furgonból.

• Miben változott a migráció a 2015-ös menekültválsághoz képest?
• Jönnek-e nők és gyerekek, vagy csak férfiak érkeznek?
• Mit jelent, hogy Szerbia lett a „szegények utazási irodája”?
• Miért csúfítják magukra hagyott autóroncsok a szerb-magyar határ környékét?

A teljes cikket olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!