
A laboratóriumban növesztett „műhús” a tökéletes gumicsont: pont ugyanolyan sokáig lehet rágódni rajta, és pont ugyanolyan irreleváns a tömegek táplálkozása szempontjából. Minimális mennyiség érhető el belőle, az viszont aranyáron van. Az embereket mégis hatékonyan lehet ijesztgetni vele. Ezért tiltja be a kormány a műhúst, és ezért terjesztenek a Facebookon összeesküvés-elméleteket arról, hogy a száj- és körömfájás „célja”, hogy az embereket a műhúsra kényszerítsék. Mintha a földi halandóknak esélyük lenne laboratóriumban tenyésztett húst fogyasztani.
Mi a magyar mezőgazdaság legnagyobb problémája jelenleg? Hát a laboratóriumban előállított műhús, mely még nem is elérhető az Európai Unióban, és erősen kérdéses, hogy a technológia valaha is képes lesz-e értelmezhető szerephez jutni a világ hústermelésében. Mivel azonban „mesterséges”, könnyű félelmet gerjeszteni vele szemben, és így nem kell a valós bajokra figyelnünk. Mindenesetre mi már megmenekültünk tőle, hiszen Semjén Zsolt benyújtotta a műhús betiltásáról szóló törvényjavaslatot. A törvény indoklásában semmiféle konkrét veszélyre nem térnek ki – mivel ilyenek nem ismertek –, csak semmitmondó általánosságokat írtak (ezek a mondatok így gyakorlatilag minden újdonság betiltására alkalmazhatók): „A hagyományostól eltérő technológiákban és termelési módokban olyan potenciális veszélyek rejlenek, amelyek alapvető értékeinket fenyegetik. E kihívásokra még nem rendelkezünk megnyugtató válasszal.” A műhús jelenleg tiltott még Olaszországban és néhány amerikai tagállamban.
Eközben megindult a műhús elleni félelemkeltő propagandakampány a Facebookon is, amihez pompás ürügyet kínált a hazánkban fél évszázad után újra feltűnt száj- és körömfájás. Az összeesküvéselmélet-terjesztő őrültek és propagandisták azt híresztelik, hogy a szerencsétlen marhákat nem is kéne ezrével leölni, ha a környezetükben fertőzést fedeznek fel. Mindez csak a hagyományos állattartás kivéreztetéséről szól, hogy aztán mindenkit áttereljenek a műhúsra. Vajon azt felfogják ezek az emberek (illetve az őket irányító erők), hogy ezzel aláássák a magyar állategészségügyi hatóságok hitelét – aminek a kialakulóban lévő hatalmas járvány idején katasztrofális következményei lehetnek? Egyébként pedig, ha tényleg a műhússal kellene jóllaknunk, akkor mind éhen halnánk. Nem azért, mert a mesterségesen előállított hús valóban veszélyes lenne, hanem azért, mert messze nem tart ott a technológia, hogy tömegesen képes lenne táplálékkal ellátni az embereket.
• Hogyan készül a műhús?
• Ugyanaz van benne, mint a természetes húsban?
• Mit lehet tudni a környezeti és egészségi hatásairól?
A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 16-ig kapható 2025/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!
Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!
Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!