Napi bevétel: 900 forint

Napi bevétel: 900 forint

Csendesen áll a Nemdebár (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Eladó éttermekkel, kávézókkal, szállodákkal vannak tele az ingatlanportálok, a közösségi médiában és az utcán pedig naponta bele lehet botlani búcsúüzenetekbe: „Éttermünk végleg bezárt”, „Köszönjük, Covid”. Ha egy bár vagy egy kávézó a szigorú keretek közt nyitva tart, az sem feltétlenül vidám látvány. A budapesti, Széll Kálmán téri Nemdebárban sem emlékeztet semmi a járvány előtti, nyüzsgő estékre: a bár hátuljában egymásra rakott székek és asztalok árválkodnak, a szokatlan csendet csak a kávégép hangja töri meg néha, vagy egy-két vendég, aki elvitelre rendel.

Bár egyes vendéglátóhelyek már jelezték, hogy kinyitnak, az ágazatban közel sem ért mindenki egyet velük. Kapfinger András, a Nemdebár társtulajdonosa nem látja értelmét a mozgalomnak: – Hogy nyissunk ki, ha utána megint naponta több százan halnak majd meg? Inkább állami segítségre lenne szükség, mert ami most van, azzal nem sokra megyünk. Ki kellene fizetnünk az alkalmazottakat, aztán az állam valamikor, hetek múlva visszatérítené a fizetésük felét. De miből fizessük ki őket? A nem létező bevételből?

  • Mit mond a szintén bezárni kényszerülő budapesti Frankó Kitchen tulajdonosa?
  • Miért nem éli túl az elmúlt hónapokat Szombathely legnagyobb kávézója?
  • Mit gondolnak a vendéglátósok a bértámogatásról?

A teljes riportot a Magyar Hang január 29-én megjelent 2021/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!