Négyszáz forintnál is drágább lehet a kenyér, eltűnhetnek a kis pékségek

Négyszáz forintnál is drágább lehet a kenyér, eltűnhetnek a kis pékségek

Fotó: Unsplash/Wine Dharma

Szeptemberben 400 forint fölé kúszhat egy kiló kenyér ára a boltok és a pékségek polcain – állítják egybehangzóan szakértők.

Elsősorban az alapanyag drágulására hivatkoznak, 2021 első hat hónapjában ugyanis csak a búza ára 30 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A rendkívül magas gabonaárak már most is éreztetik hatásukat: míg 2020 elején még 325 forint volt a fehér kenyér átlagára, idén júliusra 395 lett. Innen tényleg csak egy lépés a 400 forint feletti ár. Erre számítani is lehet, hiszen a malomipar augusztusban már drágábban adta a lisztet a pékeknek, és szeptemberben újabb emelésre készülnek. Becslések szerint éves szinten a liszt áremelkedése meghaladhatja majd a 20 százalékot is.

Az alapanyag- és az energiaárak változása mellett a bérköltségek is jelentős szerepet játszanak a drágulásban – hívta fel a figyelmet Raskó György agrárközgazdász, agrárcégvezető. Még a drágább búzával és az abból őrölt liszttel számolva sem éri el ez a költségelem a 400 forintnak még a negyedét sem. – Ezzel szemben egyre jelentősebb tétel a munkabér, amely mostanra elérte a teljes költség negyven százalékát – mondta lapunknak a szakember.

• Mennyi a kenyér önköltsége?
• Mennyi kenyeret is fogyasztunk?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent 2021/34. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!