Nehéz tanév: Anyagi megbecsülést sürgetnek a pedagógus szervezetek

Nehéz tanév: Anyagi megbecsülést sürgetnek a pedagógus szervezetek

Végzõs nyolcadikos diákok ballagnak az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban 2021. június 11-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Három év múlva már nem csak minőségi, hanem komoly létszámproblémákat is okoz majd a tanárhiány, addigra ugyanis kétszer annyian vonulhatnak majd egy évben nyugdíjba, mint ahányan pedagógus pályára – erre figyelmeztet a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A Pedagógusok Szakszervezete közben felszólította a pártokat: tegyenek versenyképes ajánlatot az oktatásban dolgozók bérének emelésére, mivel azt a mai napig a 2014-ben megállapított minimálbér alapján számítják.

Véget ér kedden a közoktatásban a 2020-2021-es tanév, de a nyolcadik évfolyamig további két hétig még lesz gyermekfelügyelet. Sőt, ha ez pedagógiai szempontból indokolt, felzárkóztató foglalkozásokat kell biztosítani az iskoláknak, amennyiben a szülők ezt igénylik – közölte hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mint írták, ha egy tanuló a lakóhelyétől eltérő településen jár iskolába, és ott gyermekfelügyeletben nem tud részt venni, a lakóhelyén működő iskola látja el a felügyeletet.

Arról, hogy mennyi lemaradást szereztek a diákok az otthoni oktatás időszaka alatt, korábban már a Pedagógusok Szakszervezetét és civil szakembert is kérdezett a Magyar Hang.

• Hogyan próbálnak segíteni az iskolák a koronavírus-járvány miatt esetleg lemaradt gyerekeknek?
• Várható-e, hogy központi utasítás lesz a felzárkóztatás elősegítésére?
• Miért lehet nagy baj éveken belül a tanári pályán?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!