Nekik jó így

Nekik jó így

Tüntető a kormány új médiatörvénye elleni demonstráción Budapesten 2011. január 27-én (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

A mérések szerint tovább nőtt a Fidesz, pontosabban Orbán Viktor támogatottsága az április 3-ai hatalmas győzelme óta. Hárommillió honfitársunk szerint hazánk és népünk helyzete jó így. A friss országgyűlés 135 fideszes tagja megszavazta azt az alaptörvény-módosítást, amelynek alapján Orbán Viktor viharsebesen megfosztotta őket és ezzel az egész Házat végeredményben a létezésük értelmétől. Három dolga van ugyanis az Országgyűlésnek: politikai vita, jogszabályalkotás és ellenőrzés. Érdemi, emberhez méltó diskurzus már évek óta nincsen a Házban, a jogszabályalkotás az előző években is inkább csak az igen gomb nyomogatásából állt, az ellenőrző funkciót meg éppen a kormánytöbbség nem engedte érvényesülni. Az alkotmánymódosítással az Országgyűlés kiüresítését szimbolikusan örökre elvégezték a derék kormánypárti honatyák.

És ez hárommillió honfitársunk szemében nem probléma. Nekik jó így.

A demokráciák egyik fundamentális ismérve a nyilvánosság, az ellenőrizhetőség. Ez elsősorban a közpénzek költésére vonatkozik, ugyanis alapelv szerint ott nincs kizsákmányolás, ahol az állampolgárnak megmutatja az állam, hogy mire költötte a tőle elvont adót. Hazánkban évek óta jóformán lehetetlen megtudni bármilyen közérdekű információt, és nemcsak a közpénzekről, hanem gyakorlatilag semmiről sem tájékozódhat az állampolgár, illetve képviselője, egyfelől a honatya, másfelől a sajtó.

A teljes cikket a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!