„Nem a Fidesz kampánya ellen kell védekezni”

„Nem a Fidesz kampánya ellen kell védekezni”

Egy színpadon a miniszterelnök-jelöltek és a 106 előválasztáson győztes képviselőjelölt az ellenzék '56-os megemlékezésen, 2021. október 23-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Túl vannak egy sikeresen lebonyolított országos előválasztáson – és túl egy láthatóan kis létszámúra sikerült október 23-ai megemlékezésen – de vajon most mit tehet az ellenzék azért, hogy az elkövetkezendő hónapokban lelkesítse saját táborát? A Magyar Hang szakértőket kérdezett.

– Varázsütésre nincs szükség, csak a munka elvégzésére – értékelte Róna Dániel politológus-közgazdász, a 21 Kutatóközpont igazgatója a Magyar Hangnak az ellenzék előtt álló teendőkről. Mint kifejtette, ennek egy része megtörtént az előválasztás lebonyolításával, így most az a feladat, hogy végig gondolják, mit mondjanak a bizonytalanoknak, és hogy mielőbb közös kampányszlogent, kampányüzenetet és kampánycsapatot állítsanak fel. – Nem hívhatják magukat örökre „ellenzéknek”, ha kormányra akarnak kerülni, nevet kell találniuk – mondta.

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője úgy látja, az ellenzék legfőbb feladata az lenne jövő áprilisig, hogy cselekvőképességet mutasson fel, amely egyben kormányzóképességet is demonstrálna a szavazók számára. – Lehetőleg ne azzal kampányoljanak, hogy miért nem jó a Fidesz, hanem találjanak olyan ügyeket, amelyekre közösen tudnak megoldást hozni – mondta. Kérdésünkre, hogy a Fudan ügye ilyen-e, azt mondta, fontos, hogy ne csak azt hangoztassa az ellenzék, hogy a kínai egyetem nem jó, fontosabb lenne kézzelfogható eredményeket elérni ebben a kérdésben is, például egy sikeres népszavazáson keresztül.

 

• De vajon mekkora kudarcként tekintsen arra az ellenzék, hogy alig pár ezren vehettek csak részt az október 23-ai rendezvényükön?

• Hogyan juthatna túl az ellenzék a közös lista állításával kapcsolatos feszültségeket?
• Vajon működhet-e a Fidesz Márki-Zay Pétert baloldalizó kampánya?

A teljes cikket a Magyar Hang október 29-én megjelent 2021/44. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!