Nem akarnak praxist, inkább helyettesítenek

Nem akarnak praxist, inkább helyettesítenek

Melika Izabella háziorvos beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinával miskolci rendelőjében 2021. április 28-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Egyelőre kevés látható eredménye van annak, hogy a kormány a pénzcsapok megnyitásával a praxisközösségek felé igyekszik terelni a háziorvosokat. A betöltetlen helyek száma ugyan minimálisan csökkent, de akadnak, akik a több pénz ellenére is inkább visszaadják a praxisokat és ugyanott helyettesítő státuszt vállalnak, ezzel csökkentve saját terheiket.

Országszerte összesen 589 háziorvosi praxis tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen – derül ki az Országos Kórház Főigazgatóság (OKFŐ) május 1-jén frissített táblázatából. A legtöbb üres rendelő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, szám szerint 69 településnek nincs orvosa, de nem jó a helyzet Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében sem, ahol 55, 42, illetve 40 betöltetlen praxisra nincs gyermek-, felnőtt-, vagy családi háziorvos.

Sok helyen évtizedes a probléma, összesen 18 olyan, zömében apró település van, ahol már 18 éve nem találnak orvost. Ilyen például Baranyában Ibafa, Nemeske, Békésben Kőrösnagyharsány, Magyardombegyház, vagy a Borsod megyei Taktakenéz, Felsőgagy, Putnok és Abaújkér is.

• Miért jobb helyettesíteni, mint praxist vállalni?
• Miért nem vonzó a háziorvosi pálya?
• Miért hagyják el azt gyakorlott szakemberek annak ellenére is, hogy a kormány megemelte a finanszírozást?

A teljes cikket a Magyar Hang május 27-én megjelent, 2022/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!