„Nem akartam könnyeket látni anyám szemében” – Ukrán önkéntes katonával beszélgettünk

„Nem akartam könnyeket látni anyám szemében” – Ukrán önkéntes katonával beszélgettünk

Helyi lakosok gyakorlatoznak Kijev közelében 2022. január 30-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Nyurga, fiatal ukrán férfi utazott hétfőn Magyarországon keresztül Ukrajnába; miközben tízezrek menekültek hozzánk a harcok elől, ő egyike volt azoknak, akik mindenáron a veszélyzóna közelébe próbáltak jutni, hogy fegyverrel védjék meg hazájukat az orosz agressziótól. Andrijt a ferihegyi reptéren vettük fel autóval, miközben épp az ukrán-magyar határhoz tartottunk, élelemmel, ruhákkal és pelenkákkal megrakodva.

Az elválás után sikerült vele chat-üzeneteket váltanunk: mint írta, haza sem ment a Kárpátalján élő családjához, bár járt szülővárosában (a város nevét a család biztonsága érdekében nem közöljük). „Akkor el kellett volna búcsúznom, nem akartam könnyeket látni anyám szemében” – mondta. Az ukrán határhoz közeli városban elmondása szerint szörnyű volt a hangulat, az emberek nem mosolyognak, nem is beszélnek az utcákon. „Még a toborzó irodában is jobb volt a légkör – mesélte –, akik harcolni akarnak, azok ugyanis motiváltak. Óriási sor áll az iroda előtt, volt, aki négy napig várt, mire behívták. Egyébként úgy hallottam, a háború első öt napjában 80 ezer ukrán tért haza, többségükben férfiak”.

Andrijt besorozása után egy nappal egy katonai kiképző bázisra szállították: ott két hetet fog eltölteni, mielőtt a frontra küldik, igaz, némi fegyverkezelési tapasztalata már korábban is volt. Arról, hogy hol van, milyen kiképzést kap, milyen fegyvereket használnak, biztonsági okokból nem árulhatott el részleteket – csak annyit mondott, hogy az ukrán erők a veszteségeik ellenére jól felfegyverzettek. „Azt hiszem, hamarosan a mobilomat is le kell adnom” – írta legutóbbi és remélhetően nem legutolsó üzenetváltásunk idején.

Andrijjal való találkozásunkról és történetéről a Magyar Hang legfrissebb számában írtunk:

A teljes cikket a Magyar Hang március 4-én megjelent, 2022/10. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!