Nem az oltások száma, hanem a kialakult védettség a fontos

Nem az oltások száma, hanem a kialakult védettség a fontos

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz (Fotó: MTI/Komka Péter)

Nem az oltások száma, hanem a kialakult védettség a fontos. Ha valaki a múlt hónapban vette fel a két oltást, az bizonyára védettebb, mint az, akit a nyáron oltottak be harmadszor – erről beszélt lapunknak Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem immunológus professzora. A szakember azt is hozzátette ugyanakkor hogy van, akit akárhányszor oltanak, sohasem lesz immunis, de remélhetőleg a gyerekekben kitart egy évig a védettség.

Duda Ernő  egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az időseknek, akik már fél éve kaptak utoljára oltást, ajánlott egy újabb vakcina. A tudományos bizonyítékok alapján ugyanis tudjuk, hogy az idősek esetén a jelenleg hozzáférhető oltások 4-6 hónap után kevéssé védenek az omikronnal szemben.

• Lehetnek következményei, hogy a jelenleg zajló szlovák-magyar kézilabda Európa-bajnokság budapesti meccsein a húszezer nézőt befogadó csarnok közönsége láthatóan nem visel maszkot?
• A kétszer oltottak valóban nem tekinthetők védettnek?
• A negyedik oltások helyett nem lenne-e érdemesebb megvárni a kifejezetten az omikron elleni oltóanyagokat?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!