Nem csak egy kép: ez maga a halál

Nem csak egy kép: ez maga a halál

A kormány bombás plakátjai Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Miközben Ukrajnában valódi bombák elől menekülnek, itt rajzolt bombákkal ijesztgetik a népet – háborogtak a lapunknak nyilatkozó menekültek és érdekvédők. A rogáni propaganda pofonként érte az ukránokat.

A bombás plakátok azokat sérthetik leginkább, akik a valódi bombatámadások elől érkeztek Magyarországra. A Magyar Hang ukrajnai menekülteket és az ukrán nemzeti kisebbség vezetőit kérdezte a szankciós kampány kapcsán. Bár eltérő stílusú válaszokat kaptunk, a csalódottság, sértettség érzése egyformán tetten érhető volt: a megszólaló ukránokat pofonként érte a poszterek látványa.

Üzengessenek inkább Moszkvának!

„Az első gondolatom? Őszintén? Arra gondoltam, hogy ez meg mi a franc?!” – dühöngött Anasztaszija, vagyis Násztya, amikor a poszterekről kérdeztük. Az ukrán grafikusnő Kelet-Ukrajnából menekült Budapestre a háború kezdetén, azóta egy egyházi iskola rajztanáraként foglalkozik szintén menekült gyerekekkel. Mint a Magyar Hangnak elmondta, mélyen felháborítja, hogy az Orbán-kabinet bombához hasonlítja az oroszok ellen bevezetett szankciókat. „Oroszország az, ami most közvetetten pusztítja a magyar gazdaságot, a vádló üzeneteket inkább Moszkvának kellene címezniük – vélekedett Násztya –, a népemre nem photoshopolt bombák hullanak, hanem igaziak, eddig ezreket gyilkoltak meg, megsemmisítették az ország infrastruktúrájának felét. Nem hiszem, hogy ezek a hülye plakátok egy kicsit is érthetőbbé tennék az ukrán nép válságát a magyarok számára.”

• Mit éreztek a plakátok láttán Násztya és Ljubov, Budapesten élő ukrajnai menekültek?
• Mit gondolnak a kormányzati propagandáról a Magyarországon élő ukrán kisebbség képviselői?
• Hány menekülten lehetne segíteni ekkora összegből az ország a Migration Aid szerint?
• Miért éri mégis kevés kritika a kormányt a kisebbségi vezetők és az ukrán diplomaták részéről?

A teljes cikket a Magyar Hang november 25-én megjelent, 2022/48. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!