Nem örülnek a kormány által megmentett afgán menekülteknek

Nem örülnek a kormány által megmentett afgán menekülteknek

A vámosszabadi befogadóállomás kapuja (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Vámosszabadiban egy világ és jó pár kilométer választja el egymástól kocsmát és a menekültszállót. Utóbbi helyen a kerítés mögé szorult, a tálib rezsim elől megmentett afgánok laknak átmenetileg, akik örülnek, hogy Magyarországon lehetnek.
– Jobb, mint a börtön – mondja Ahmed. Alkalmi szószólója a társaságnak, az angolja kifogástalan, ami nem csoda: az amerikai kormány tolmácsaként dolgozott odahaza.

*

– Rossz a helyzet odahaza – mondja ezt már Mohammed Balassagyarmaton. Ő, aki dolgozott a magyar kormánynak odakint, azért jött, mert veszélyben van az élete, mint ahogy mindenkinek, aki „sokat mutatkozott nyilvánosan külföldiekkel”.

*

– Félek tőlük, féltem tőlük a négyéves kisfiamat. Nem bízom meg bennük. Jó, kell adni esélyt nekik, és megértem őket valahol, mert ha én így lennék, nem tudom, mit csinálnék, de nem örülök nekik – mondja egy helybéli asszony. Nem árulja el a nevét, mert „ki tudja, mi történik akkor vele”.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 10-én megjelent, 2021/37. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!