„Nem taníthattunk tovább úgy, mintha mi sem történt volna”

„Nem taníthattunk tovább úgy, mintha mi sem történt volna”

Chikán Katalin (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A tanári pályát most kell otthagyni, ha azt akarjuk, hogy szeptemberben valódi bérrendezés után térhessünk vissza – mondja Chikán Katalin, annak a négy tanárnak az egyike, akik csaknem két hónap munkabeszüntetés után nem láttak más kiutat, mint a lemondást. Chikán ezt jelzésnek is szánja: meg akarja mutatni, hogy ha nem lesz változás, a pedagógusok el fogják hagyni a pályát.

Csaknem két hónapos polgári engedetlenség után felmondott négy fővárosi tanár: nem láttak más megoldást a saját problémáikra és a közoktatás bajaira. Chikán Katalin, a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium angol–matematika szakos tanára is köztük volt, már ősszel is részt vett polgári engedetlenségi akcióban. Néhány kollégájával akkor még csak két órájukat nem tartották meg, így hívták fel a figyelmet a sztrájkszabályozás munkabeszüntetést megnehezítő változtatására, az alacsony bérekre és a pedagógushiányra, amelyek egyre nagyobb munkaterhet raknak a tanárok vállára.

És akkor még nem beszéltünk a romló infrastruktúráról. A tiltakozó tanárok már ekkor is panaszkodtak a Budapest IX. kerületében található, nagyjából százéves iskolaépület állapotára, rosszul szigetelő nyílászáróira, málló vakolatára – aztán január 19-én fotók szivárogtak ki arról, hogy az egyik folyosón leszakadt a plafon. Az RTL korábban arról számolt be: a diákok a folyosókon szaladgáló csótányokról készítettek felvételt.

• Mi volt a cél a felmondással?
• Mekkora béremelésre lenne szerinte szükség?
• Hogyan tovább?

A teljes cikket a Magyar Hang március 3-án megjelent, 2023/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!