Nem titok, tabu

Nem titok, tabu

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök győzelmi beszédet mond az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Népszerű kérdés, miért van ekkora támogatottsága a Fidesznek, és közben az is feltűnt, hogy immár nem a hagyományos, polgári bázis, hanem „Kádár népe” áll Orbán Viktor és rezsimje mögött.

Arisztotelész okosabb volt Marxnál. Az ő szemléletével könnyebb megérteni a folyamatokat. Minden államalkotó népnek kell legyen elitje, nevezzük ezt angolosan, high-classnak. Az elit nélküli populáció másik, államalkotó nép szolgája lehet csupán (például ilyen volt a románság Erdélyben századokon át). A nép ugyebár maga a démosz – ideális esetben mindenki polgár, azaz olyan ember, akinek joga van a közügyekben részt venni. A polgárnak és az elitnek is elsősorban erényesnek kell lennie, az elit erényei összhangban vannak a démoszéival.

Igen ám, de nem mindenki polgár, a démoszt alapvetően két részre kell osztanunk. Az erényes fele, tehát amelyik alkalmas a részvételre a közügyekben, az azért alkalmas rá, mert képes gondoskodni önmagáról és háza népéről, van megfelelő szaktudása, vagyona – és mindenekelőtt erkölcse, vagyis akar jól, hatékonyan dolgozni. Nevezzük ezt angolosan, middle-classnak.

A teljes cikket a Magyar Hang április 22-én megjelent, 2022/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!