Nem vált be a mérsékelt jelölt, a törökök az erős emberre szavaztak

Nem vált be a mérsékelt jelölt, a törökök az erős emberre szavaztak

Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje a feleségével, Emine Erdogannal a választás éjszakáján 2023. május 15-én (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

Többen azt gondolták, hogy akár a török ellenzéki jelölt előnyére is válhat mérsékeltsége, de a vasárnapi választás eredménye mást mutat. Recep Tayyip Erdogan persze még nem dőlhet hátra, második forduló következhet. A váltáshoz fűzött felfokozott várakozások biztosan csillapodnak, az ellenzék ugyanakkor győzelemben bízik.

Nem csupán Magyarországon, de világszerte az a feltételezés előzte meg Erdogan és Kemal Kilicdaroglu összecsapását, hogy utóbbinak reális esélye van leváltani az elnököt. Mindezt annak ellenére, hogy Erdogan már húsz éve hatalmon van, időközben pedig az ország elnöki rendszerre váltott, ezzel is biztosítva a politikus teljhatalmát. Bár Törökországban népszavazással lehet csak módosítani az alkotmányt, de Erdogan sikerrel élt ezzel az eszközzel mindig. Az elnöki rendszer bevezetésével pedig a miniszterelnöki jogkörök az elnök kezébe kerültek: Erdogan azóta már parlamenti felhatalmazás nélkül kinevezhet vagy felmenthet akár bírókat is, bármikor feloszlathatja a parlamentet, rendeletek útján korlátozhat, és szükségállapotot hirdethet. Erdogan egyébként már a kilencvenes években is fontos pozícióban volt, 1994 és 1998 között Isztambul polgármestereként tevékenykedett.

Erdogan rendszerének megítélése ellentmondásos. Számos autokratikus vonást szokás számon kérni rajta, ahogy a leválthatóságával kapcsolatban is felmerülnek kérdések. A vasárnapi szavazást mégis azzal a feltételezéssel várták sokan, hogy Kilicdaroglunak minden korábbi próbálkozónál nagyobb esélye van nyernie. Ezt olvasták ki a fokozódó gazdasági válságból, illetve a földrengések problémás kezeléséből is.

A vasárnapi választás eredménye szoros lett, de Erdogan előnye így sem a hibahatáron belül mozgott. Az elnök az első fordulóban végül a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett 49,4 százalékot szerzett, míg Kilicdaroglu 44,96-ot. Második fordulót akkor tartanak, ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát. 

• Milyennek látták török szavazók a két jelöltet?
• Hogyan fogadta Erdoğan és Kılıçdaroğlu a vasárnapi eredményt?
• Miért szavazhattak többen Erdoğanra?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!