Nem visszaütni – Reflexiók Lányi András Megbűnhődte? című cikksorozatára

Nem visszaütni – Reflexiók Lányi András Megbűnhődte? című cikksorozatára

A trianoni döntésre emlékeztető házjegy valahol a Kárpátmedencében (Fotó: Wikipédia)

A nagy XX. századi kortárs református lelkipásztor és lelki gondozó, Gyökössy Endre mondogatta a magyar öngyilkossági ráta magas voltával kapcsolatban, hogy a fő ok, hogy a magyarok gerincét a XX. században háromszor törték meg. Először 1920-ban a trianoni szerződéssel, amikor lehasították az ország területének kétharmadát. Másodszor 1944-ben, amikor a magyar zsidóság nagy részét deportálták és megsemmisítették, harmadszor pedig 1956-ban, amikor vérbe fojtották a század legtisztább forradalmát, és a népet a szörnyű terrorral behódoltatták. Egy ország, egy nemzet három gerinctörést nem bír ki.

Szőcs Géza költő és később politikai tanácsadó szerint az öngyilkossági arány magas voltának egyik oka, hogy Magyarországnak nincs tengere. A hegyekkel és másfajta népekkel körbezárt ország fojtogató helyzete ténylegesen és szimbolikusan is fokozott a tenger tágasságának hiánya miatt. Az ember ilyenkor elindul a vélt tengerpart felé, mint a rejtélyes lemmingek, de nem tudja elérni. Nem véletlen, hogy a Balatont próbáljuk magyar tengernek hívni, ahogy az sem, hogy Trianon után sorra épültek a hullámfürdők a tengerélmény felidézésére.

Megosztottság mindenütt

Hamvas Béla az Öt géniusz című írásában fejti ki, hogy az egykori Magyarország területének sajátossága, hogy Európában szinte egyedülálló módon öt különböző táj, szellemi besugárzás, életmód és kultúra találkozik és keveredik. A Nyugat-Európához kötődő városállami géniusz együtt él a délnyugati, a mediterráneum s részben a görögség örökségét hordozó géniusszal. Ugyanígy itt találkozik a Felvidék komor északi hegyeinek levegője, az Alföld, azaz az eurázsiai sztyeppe legnyugatibb nyúlványának tágassága és Erdély bizáncias légköre is. Azonban e géniuszok integrálása sem kiemelkedő személyiségekben, sem eszmei áramlatokban nem történt meg. Ezek a géniuszok érintkeznek, sőt áthatják egymást, de integrációjuk nem valósult meg társadalmi értelemben.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!