Nemzetiségi választás: jogsértéseket talált az Európai Bíróság

Nemzetiségi választás: jogsértéseket talált az Európai Bíróság

Egy nő leadja szavazatát az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

Az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságában is téma volt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) novemberi ítélete, amely elmarasztalta az országot a választási rendszer nemzetiségeket érintő szabályozása miatt. A bizottsági ülések jegyzőkönyvei szerint viszont a jelenlévők nem annyira örültek az ítéletnek. A görög nemzetiségi szószóló elhatárolódott a kezdeményezéstől.

A történtek előzménye, hogy egy görög és egy örmény nemzetiségű magyar állampolgár sikerrel támadta meg a magyar választási rendszer nemzetiségi választásra vonatkozó szabályait. – Nagyon boldog voltam a jogsértéseket kimondó ítélet miatt, mivel úgy érzem, a választási rendszer sérti az alapvető jogaim – mondta érdeklődésünkre Bakirdzi Kalliopé, aki a mintegy 2500 tagú görög közösség egyik aktív tagja. Kifejtette: a beadványt arra építették az ügyvédjével, hogy hátrány éri őt és a többi nemzetiségieket, hiszen elveszítik a pártlistás szavazatukat, és nincsenek valódi választási helyzetben, amikor a nemzetiségi listára szavaznak.

• Hogyan néz ki a nemzetiségi választás?
• Milyen jogsértéseket mondott ki az Emberi Jogok Európai Bírósága?
• Hogyan fogadták a nemzetiségek bizottságában az ítéletet?

A teljes cikket a Magyar Hang január 6-án megjelent 2023/1 számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!