Néps(z)avazás, avagy a nép és az ő véleménye

Néps(z)avazás, avagy a nép és az ő véleménye

Orbán Viktor a nemzeti konzultációs kérdőív kitöltése után (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Orbán Viktor előszeretettel tesz veretes nyilatkozatokat, hogy mi (értsd: Én) mindig megkérdezzük az emberek véleményét, ezt célozza például a nemzeti inzultációs dömping legújabb példánya, „Hallgassuk meg egymást!” felirattal. A kérdések között újra felbukkan Soros meg a migránsok, újdonságként a szexuális propaganda, bár apró szépséghiba, hogy szinte előre megadják a válaszokat. A helyes választ elősegítve orrából gőzt fújó vagy füstölgő bohócfejes óriásplakátokat helyeztek el országszerte.

z egyik hirdetőoszlopon egy sárga bohócfej, a száján ki tudja, mit sugalló százalékjellel, számítógépes kukaccal és kérdőjellel azt tudakolja, hogy „Dühíti Önt Brüsszel?” Nem, nem Brüsszel dühít, hanem az, hogy hülyének néznek. Az irányított véleménykutakodás része az a videó, ahol a nagyfőnök is kitölti a saját kérdéseivel saját magának postázott inzultációs ívet, majd gondosan borítékba helyezi, és postázza, miközben hasonló ténykedésre biztatja jámbor népét. Nem példa nélküli ez, hiszen péntek reggelenként a Kossuth Rádióban is megválaszolja, sőt aprólékosan megmagyarázza az általa felvetett kérdéseket.

A felcsúti miniszterelnök másik nevezetes mondása 2018-ban, az Európai Parlamentben hangzott el, hogy „Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.” Hát vetemedtek. Gondoljunk a Népszabadság megszüntetésére, a Lánchíd Rádió ellehetetlenítésére, a Magyar Nemzet, az Origo, az Index és számos hetilap vagy portál átrajzolására, a közös akolba terelt több száz sajtótermékre. Természetesen a kormánynak ezekhez semmi köze nem volt, az MTVA székházánál történt tüntetésnél az ellenzéki képviselők maguk tiltották meg, hogy beolvassák a petíciójukat, a Klubrádió vezetői pedig egyenesen elutasították, hogy meghosszabbítsák a frekvenciaengedélyüket. Komolyra fordítva a szót, a tények és adatok vagy a kormánypropagandától eltérő vélemények elhallgatása vagy megmásítása, a sajtó és média többsége feletti uralom hogyan jön össze azzal, hogy meghallgatják az emberek véleményét? Igazából egy korábban elhangzott Orbán-mondat illik ide: „Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, csak arra, amit csinálok!”

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 3-án megjelent 2021/36. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!