Netanjahu ezt a háborút elvesztette Amerikában

Netanjahu ezt a háborút elvesztette Amerikában

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kezet fog közös sajtótájékoztatójukon Jeruzsálemben 2021. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Menahem Kahana)

Kétszázhatvan halott, több ezer sebesült, hetvenezernél is több menekült – első ránézésre ennyi a 15 napig tartó gázai konfliktus egyenlege, és persze még egyáltalán nem biztos, hogy ez a végleges statisztika. Az egyiptomi közvetítéssel létrejött kölcsönös és feltétel nélküli tűzszünet ugyanis nemcsak törékenynek látszik, de a jelenlegi viszonyok közepette szinte bizonyos, hogy a megoldatlan problémahalmaz újabb konfliktusokat fog szülni.

Ami a biztonsági konklúziókat jelenti, a képlet továbbra is meglehetősen egyszerű maradt, hiába értékelte az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) győzelemként a tűzszünetet. Valójában a konfliktus az első perctől az utolsóig az izraeli haditechnika toronymagas erőfölényéről tanúskodott, és ez még akkor is így van, ha a Hamász támadásainak 12 izraeli esett áldozatul. A palesztin párt katonai szárnya az elmúlt időszakban mit sem fejlődött katonailag, rakétáik még mindig otthon készített, pontatlan fegyverek, amelyek egyedül arra jók, hogy költségekbe verjék Izraelt, amely így kénytelen fejleszteni és fenntartani a Vaskupola-rendszert. De kiderült az is, hogy a gázai konfliktus nagyon könnyen eszkalálódhat Ciszjordánia területére, ahol több helyütt halálos végkimenetelű zavargások törtek ki az izraeli beavatkozást követően. A mostani konfliktus megmutatta, hogy Ciszjordánia sokkal kevésbé stabil, mint azt korábban gondolták.

 

• Mit hozott bel- és külpolitikai téren Netanjahunak és Izraelnek a gázai konfliktus?

A teljes cikket a Magyar Hang május 28-án megjelent, 2021/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!