Nincs hová visszavonulni

Nincs hová visszavonulni

Fotó: Unsplash/Daniil Silantev

Mesebeszéd, hogy a globális piacgazdaságnak ne volna megfelelő válasza az ökológiai katasztrófa kihívására! Mára a piac beárazta létforrásaink pusztulásával kapcsolatos félelmeinket, és az e téren mutatkozó élénk kereslet kiszolgálására új, jövedelmező iparágakat teremt a megújuló energiaforrásoktól a hulladék-újrahasznosításon keresztül a lebomló műanyagokig. Az más kérdés, hogy ezek a megoldások a katasztrófa elhárítására nem alkalmasak, legfeljebb az egészében fenntarthatatlan rendszer összeomlásának elodázására jók. Ugyanígy vagyunk a katasztrófaipar szellemi termékeivel is. Lassan kimennek a divatból a busásan szponzorált áltudományos közlemények, melyekből kiderült, hogy a klímaváltozás blöff csupán. Ezzel szemben remek sajtója van a klímaszorongás kezelésének. Nehogy már azon aggódjanak a fiatalok, hogy miféle világot örökölnek, még a végén tesznek is ellene valamit! És szaporodnak az elkerülhetetlen közeli összeomlás prófétái is, akik épp azáltal mentenek fel a vészhelyzethez illő radikális cselekvés kényszere alól, hogy biztosítanak: már elkéstünk vele.

Némi elégtétellel, majd egyre növekvő rossz érzéssel olvastam nemrégiben a 24.hu által közölt interjút egy Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt. vezetőjével, aki hosszan sorolta a nélkülözhetetlen természeti források kimerüléséről szóló tényeket. Kollégáimmal majd’ három évtizede tanítjuk ezeket az ELTE-n, most végre eljutottunk odáig, hogy a média érdeklődését is felkeltette civilizációnk fenntarthatatlansága. Nem lehet elég gyakran elmondani: bolygónk erőforrásainak több mint másfélszeresét használjuk el évente, a többletért utódaink fizetnek majd rettenetes árat. A mára kezelhetetlenül túlnépesedett emberiség és az ő haszonállatai kiszorították élőhelyéről a többi fajt, az ökoszisztémák összeomlásához ez önmagában is elegendő volna. A termőtalaj döbbenetes ütemű pusztulása, az erdőborítás eltűnése, az ivóvízbázisok elszennyeződése a mindennapok nyelvén éhínséget, nyomort, járványokat, mindez egyúttal háborút jelent, kegyetlen háborúkat a túlélés egyre fogyatkozó eszközeiért. A klímaváltozás pedig végzetes és középtávon visszafordíthatatlan módon gyorsítja fel a folyamatokat.

• A fenntartható visszavonulás jelen esetben értelmetlenség.
• Mit jelent az alkalmazkodás és lehetséges-e még?

A teljes cikket a
Magyar Hang április 6-án megjelent, 2023/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!