Csizmadia Ervin: Mennyire teherbíró az a demokrácia, amelyet egyetlen szereplő le tud építeni?

Csizmadia Ervin: Mennyire teherbíró az a demokrácia, amelyet egyetlen szereplő le tud építeni?

Csizmadia Ervin (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Nevezhetjük hibrid demokráciának az Orbán-rezsimet, de fontosabb, hogy megértsük, miért nyerhetett egy párt Magyarországon negyedszer is kétharmaddal – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Csizmadia Ervin politológus. A Politikatudományi Intézet főmunkatársa, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint ennek a kérdésnek a megválaszoláshoz vissza kell nyúlni a történelmünkhöz, bőven 1990 előttre is.

Csizmadia Ervin kitért arra is, hogy az ellenzék felszínes választ adott a kérdésekre, és olyan problémái is voltak, mint a vezetéssel kapcsolatos elképzelés hiánya. Illetve, hogy nem sikerült közös agytrösztöt létrehoznia. A kormánypárti sajtó szerint a háttérből Gyurcsány Ferenc irányít, de ki tudja, ez így történt-e. Ha pedig ő irányít – folytatta –, de azt sem tudta elérni, hogy egy ilyen agytröszt létrejöjjön, akkor nagyon rosszul irányított.

• Sokan szemére hányták a Fidesznek, hogy a 2022es sem volt fair, tisztességes választás. Hol húzzuk meg a demokrácia határát? Elég önmagában az is, ha választást tartunk?
• Miért nem volt elegendő négy év az ellenzéknek az elmúlt választások óta, hogy felismerje, mire van szükség?
• Magyarázhatja a Fidesz sikerét, hogy beleillik a nemzetközi trendekbe?
• Hogyan kellene a politológusoknak is változtatniuk a szemléletükön?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2022/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!