Nyírmártonfalva: röhögős fejek, kicsorduló könnyek

Nyírmártonfalva: röhögős fejek, kicsorduló könnyek

A nyírmártonfalvai lombkorona nélküli lombkoronasétány (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Nyírmártonfalva peremén tátongóan üres házak és kitépett gyökerek között forgács és hamu keveredik a süppedős homokban. Mégis, a Debrecentől harminc kilométerre fekvő falunak ezen a pontján egyszerűen muszáj nevetni: itt van ugyanis a híres-hírhedt lombkoronamentes lombkoronasétány. Csenevész, ujjnyi vastag facsemeték között áll, és pusztán már a létével is uralja a tisztást – amit ugye megnézhetünk magasból is, ha felmegyünk erre az építményre. Látunk innen egy tornyot is, amiről egyébként lenézve nem tárul semmi érdekes a szemünk elé, csak tűzrakó helyek, mászókák és a tarra vágott, sivár táj. Mindez a helyi fideszes polgármester, Filemon Mihály magánterületén épült, 60 milliós uniós támogatásból, és tulajdonképpen elérte a célját, hiszen rengetegen mennek fel a sétányra. Mármint röhögni, ami annyira nem tetszik a falusiaknak.

– Régen, ha megkérdezték, hova valósi vagyok, és azt mondtam, hogy nyírmártonfalvai voltam, még el kellett magyaráznom, hogy milyen is ez a csendes kis település. Ma már egyből összekapcsolják a lombkoronasétánnyal, amit már külföldön is ismernek. Úgyhogy ha mostanában kérdezik meg, hogy hol lakom, inkább azt mondom, hogy Debrecenben, mert ciki lett, hogy ez a szülőfalum. Pedig ez a saját hülyesége volt, az emberi butaság netovábbja ez, de ő csak nyomja tovább – számol be ezt egy neve elhallgatását kérő hölgy. Anonimitását pontosan ugyanazzal kéri, mint még több helybeli, akikkel sikerült beszélnünk: „nincs baj a polgármesterrel, de jobb a békesség”.

• Nyilatkozott-e a fideszes polgármester
• Milyen a nyírmártonfalvai szólásszabadság?
• Mi lett a röhögős fej sorsa?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!