Nyitás középre

Nyitás középre

Vendégeket szolgálnak ki egy kávézó teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az elmúlt egy év mindenkit megtanított arra, hogy csak óvatosan fogalmazzon meg jóslatokat a koronavírus-járvány alakulásával kapcsolatban. Ma sem láthatjuk előre, nem bukkan-e fel a közeljövőben egy olyan mutáció, amely alapjaiban írja felül mindazt, amit a vírusról és az ellene való védekezésről eddig tudtunk. De amennyiben nem ez a borús forgatókönyv következik be, megkockáztathatjuk azt a feltevést, hogy az április 24-i terasznyitás, amelyhez mintha maga a kormány rendelte volna a jó időt, egyértelmű fordulópontot jelentett. Ha nem is feltétlenül a járványhelyzet hazai alakulásában – hiszen a sokak által várt és túlzottan önfeledtre sikerült lazítás egészségügyi következményei csak egy-két hét múlva fognak látszani –, de a politikában egész biztosan.

Legyen bármilyen vitatható is a jelenlegi számok mellett megkezdett nyitás, azt az egyet vitathatatlanul jelzi, hogy Orbán Viktornak sikerült egyben tartania és stabilizálnia táborát. Ez a siker egyáltalán nem magától értetődő, mivel a járvány második és harmadik hulláma jóval keményebben ütötte meg Magyarországot, mint azt korábban bárki gondolta volna: ki számított tavaly ősszel arra, hogy tavasszal is szigorú korlátozások között fogunk élni, az áldozatok száma pedig feltartóztathatatlanul közelít a harmincezres nagyságrend felé? Az örökké magabiztos központi kommunikáció ellenére a kormányfőnek záros határidőn belül találnia kellett egy mérőszámot, amelyben ő bizonyulhat a legjobbnak, méghozzá európai összevetésben. Ez lett a hazai beoltottak – tényszerűbben: az első oltásban részesültek – aránya, amelynek valóban kedvező alakulására mint a szeretett vezető tévedhetetlenségének újabb bizonyítékára immár a teraszokon koccinthattak támogatói.

Erről is olvashat a cikkben:
• „A kormányzati nyitással párhuzamosan az ellenzéknek is nyitnia kellene, méghozzá a lecsúszástól tartó bizonytalan szavazók felé.”

A teljes cikket a Magyar Hang április 30-án megjelent 2021/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!