Szlovákiában is célt talál a Soros-fegyver

Szlovákiában is célt talál a Soros-fegyver

Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Caputová az idegen érdekek köztársasági elnöke – írta a Facebookra Robert Fico a szlovák államfőről, majd pontosan meg is nevezte, mit ért idegen érdekek alatt. A Smer vezetője szerint a hivatalnokkormány Ódor Lajos miniszterelnökkel az élén nem a köztársasági elnök, hanem Soros választása, erre bizonyítékként pedig azt hozta fel, hogy a magyar pénzügyi szakember a bécsi CEU-n tanít „és Soros-szervezetek környezetében dolgozott”. Habár az egykori szlovák miniszterelnöktől sosem voltak idegenek a nagy szavak, a jelek szerint most túl messzire ment, ezért Zuzana Caputová államfő jogi lépéseket tesz az ellenzéki politikus megfékezése érdekében.

Fico persze már korábban is előszeretettel alkalmazta a Fidesz receptjét, amikor politikai ellenfelei lejáratásáról volt szó. 2018 februárjában például, amikor a barátnőjével együtt a galántai járásbeli Nagymácsédon meggyilkolták Jan Kuciak oknyomozó újságírót, országos tüntetések kezdődtek, sokan ezért előre hozott választásokat követeltek. Közéjük tartozott Andrej Kiska akkori államfő is. Fico akkor azt kezdte feszegetni, hogy a szlovák államfő vajon miről beszélgethetett az előző év szeptemberében Soros Györggyel az amerikai látogatása alkalmából. A politikus azzal vádolta meg Kiskát, hogy valójában Soros áll az előre hozott választások kiírására vonatkozó kérése mögött, mert csak neki állna érdekében egy ilyen fordulat. Fico akkoriban még csak kezdő volt a sorosozásban, a milliárdos nevét például úgy ejtette ki, hogy szőrös, ami sokak arcára csalt mosolyt Szlovákiában.

• Hogyan reagálnak a politikusok Fico sorosozására?
• Milyen esélyei vannak a Smernek az őszi választásokon?
• Hol tartanak a kormánypártok?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!