
Az utóbbi évtizedben gyökeres átalakulás figyelhető meg a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából jótékony, illetve káros hatásúnak tartott táplálkozás terén. Évtizedeken keresztül átkozták a zsírokat (főleg a telített zsírokat, de sok telítetlent is), de mára nagyjából bebizonyosodott, hogy bizonyos zsírok kifejezetten előnyösek, és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Mára az egyszerű szénhidrátok váltak fő bűnössé. Ez a legújabb tudományos bizonyítékok fényében helytálló, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy a lehetséges több tucatnyi zsiradék közül melyiket használjuk a főzéshez-sütéshez, hiszen hatalmas különbségek lehetnek az egészségi hatásaikban.
Repce-, kukorica-, gyapotmag-, szőlőmag-, rizskorpa-, szója-, sáfrányosszeklice- és a napraforgóolaj: ezek állítólag az „aljas nyolcas” tagjai (gúnynevüket Quentin Tarantino westernjéből ragasztották rájuk). Az internet bizonyos szegleteiben azért hívják így ezeket a növényi olajokat, mert (a rendszerint semmiféle értékelhető tudományos teljesítménnyel nem rendelkező) szerzők szerint ellentétben a mainstream média állításaival, ezek nemhogy nem egészségesek, hanem egyenesen mérgezők, és az elképzelhető összes betegséget okozhatják a mentális képességek eltompulásától az immunrendszer gyengülésén keresztül a II-es típusú cukorbetegségig, a rákig, valamint a szív- és érrendszeri betegségekig.
Ez utóbbi állítás különösen meghökkentő, hiszen évtizedeken keresztül arra intettek mindenkit az orvosok, hogy a hagyományos állati zsiradékok helyett váltsanak növényi olajokra a sütéshez, mert azok egészségesebbek, és megelőzik a szívrohamot, az érelmeszesedést és hasonlókat. Manapság azonban egyre erősödik az a nézet (vagy legalábbis ezt a nézetet mintha hatékonyabban reklámoznák), hogy a többségükben telített állati zsírok mégsem olyan rosszak, sőt éppenséggel védenek a szívbetegségekkel szemben. Ellenben az eddig sztárolt többszörösen telítetlen zsírok (amelyekből sok van a magolajokban) sokkal károsabbak, mint eddig sejtettük.
Hiszékeny fogyasztók
Ahogy táplálkozási kérdésekben általában, itt is nagyon nehéz tisztán látni. A szélsőséges állításokat megfogalmazó influenszerek és honlapok rendszerint kizárólag üzleti érdekből állítanak bármit is, hiszen azonnal megvételre ajánlanak a démonizált zsiradék helyett egy egészségeset, amely csak néhányszor kerül többe. Ebben nem különböznek egymástól az állati zsír gyűlölői és imádói (az sem elképzelhetetlen, hogy ugyanaz a cégcsoport egyik honlapon a növényi termékeit, egy másik, látszólag ezzel „ellenséges” honlapon állati termékeit próbálja rásózni a könnyen befolyásolható fogyasztókra).
Ebben a cikkben áttekintjük, hogy a tudományos bizonyítékok alapján mit lehet tudni a sütőzsiradékokról. Tényleg mérgező a napraforgóolaj? (Nem.) Tényleg el kell felejtenünk a vajat? (Nem.) Tényleg a világ legjobb olaja az extraszűz olívaolaj? (Tényleg.) De a kép messze nem ilyen egyszerű, sok az egymásnak ellentmondó kutatási eredmény, és maguk a kutatók sem függetlenek, hiszen valamiből nekik is élniük kell – az extraszűz olívaolaj ára pedig az elmúlt években csaknem a duplájára emelkedett a világpiacon.
•
•
•
Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!
Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!