Olcsó kínai méz válthatja az olcsó ukrán mézet

Olcsó kínai méz válthatja az olcsó ukrán mézet

(Forrás: Unsplash)

A gabona mellett az ukrán tojásra és mézre is importtilalmat vezetett be a kormány. A két ágazat érintettjeit kérdeztük, hogy mennyire tartják hasznosnak az intézkedést és milyen hatása lehet ennek a vásárlókra.

Jelentősen megugrott az Ukrajnából származó méz és tojás importja is, mióta az Európai Unió a háború kitörése után eltörölte a vámokat és az importtilalmakat. A két ágazatra különbözőképpen hat az intézkedés, amelyet nemrég vezetett be Magyarország és több más közép-és kelet európai ország az Ukrajnából érkező agrártermékekre. 

– Üdvös, hogy a hazai piacon megszűnik az olcsó ukrán konkurencia, de az eredmény azon múlik, hogy mit lépnek a magyarországi áruházláncok beszállítói, honnan fogják beszerezni a szankció miatt hiányzó mézmennyiséget – mondta a Magyar Hangnak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. A nyugat-európai piacokon pedig továbbra is konkurenciát jelent majd a magyar termékeknek az ukrán méz, vagyis a magyar mézexport helyzetén nem javít az importstop. Bross Péter ismertette, hogy Magyarországon körülbelül 10 ezer tonna méz fogy el évente, ennek több mint felét, 5500-6000 tonnát a méhészek közvetlenül értékesítik.

• Ha itthon nem is, hol okozhat nekünk gondot az ukrán méz?
• A tojás esetében épp időben jött a kormányzati lépés?
• Mennyiben felelnek meg az előállítás során az ukránok a szigorú uniós szabályoknak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!