Oltás és családtervezés: sok még a kérdőjel

Oltás és családtervezés: sok még a kérdőjel

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Számos országban, köztük Magyarországon is az a hivatalos ajánlás, hogy el kell halasztani a gyermekvállalást, amíg a gyermeket tervező nő második koronavírus-oltása után két hónap el nem telt – van viszont olyan ország is, ahol nincs ilyen javaslat. Bár a családot tervezők számára nincs hivatalosan ajánlott oltóanyag, a Magyar Hang gyermekvállalást tervező olvasójának mégis Pfizert vagy Modernát javasolt a háziorvosa.

Több országban, így Magyarországon is azt ajánlják a családot tervező nőknek, hogy az oltóanyag típusától függetlenül a második oltás után két-három hónapot várjanak a családalapítással. De nem mindenhol gondolkodnak így: az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai szerint például nincs ok arra, hogy Covid–19 betegség elleni oltás után kerüljék a nők a teherbe esést. Ugyanígy a termékenységi kezelések elhalasztásának sem látják okát, a kezelések közben is ajánlják az oltás felvételét.

Erről is olvashat a cikkben:
• Mi a hivatalos ajánlás?
• Mit mondanak a háziorvosok?

A teljes cikket a Magyar Hang május 14-én megjelent 2021/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!