„Olyannal még nem találkoztunk, hogy negatív antitestválasz mellett is lett volna T-sejtes aktivitás”

„Olyannal még nem találkoztunk, hogy negatív antitestválasz mellett is lett volna T-sejtes aktivitás”

Az Avidin Kft. laborjában (Fotó: Avidin)

A Sinopharm-oltás sokakban nem vált ki antitestválaszt, de a kormány arra hivatkozik, hogy sejtes immunválaszt okoz, és az is véd. Nos, az első Magyarországon hozzáférhető immunsejtteszt kezdeti eredményei szerint, ha nincs antitest, immunsejtek sincsenek. A rengeteg, jogosan aggódó, kínai vakcinával oltott ember igényeire alapozva egész immuntesztelő iparág épült ki nálunk – ami szomorú és drága látlelete a hatóságok szakmai hibáinak. A T-sejteket először tesztelő labor vezetőjével beszélgettünk.

A magyarországi magánlaborok közül elsőként a szegedi Avidin cég kínál a Covid–19 elleni sejtes immunitás mértékét mérő tesztet. A vizsgálat eddig azért nem volt nálunk hozzáférhető, mert sokkal összetettebb, mint a jóval ismertebb és mára elterjedté vált antitestteszt. Jelentősen bonyolultabb az eljárása, emiatt komplexebb laborinfrastruktúrát és speciálisabb szakértelmet kíván. Emiatt pedig jóval drágább is, mint az immunoglobulin ellenanyagok koncentrációját mérő vizsgálat. A teszt ára önmagában 45 ezer forint az Avidinnél.

 – Az eddigi tesztek csak az immunválasz egyik aspektusát vizsgálták, és csak a vérben megjelenő antitestek mennyiségét tudták kimutatni. Ezzel egyrészt az a gond, hogy az antitestek sem egyfélék, és közülük a semlegesítő vagy neutralizáló antitestek sokkal fontosabb szerepet játszanak a vírus elleni küzdelemben – mondja Puskás László biológus, az Avidin Kft. ügyvezetője.

Erről olvashat a cikkben:
• Miről is szól ez a vizsgálat?
• Milyen tapasztalatai vannak a cégnek?
• Mit javasolnak azoknak, akiknél valamit „gondot” találnak?

A teljes cikket a Magyar Hang június 18-án megjelent 2021/25. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!