Önálló gondolkodásra akarták nevelni a diákokat, iskolát építettek nekik

Önálló gondolkodásra akarták nevelni a diákokat, iskolát építettek nekik

A Black Mountain College (Forrás: Wikipedia/Howard Morland)

A hazai egyetemi rendszer botrányokkal kísért átalakítása az alternatív oktatási formák megjelenését is elősegítheti. Szabad egyetemek a múltban is többször próbálták már szétfeszíteni a hivatalos kereteket, az egyik leghíresebb kísérlet az amerikai Black Mountain College volt. Albert Einsteintől Jackson Pollockig a kor legjelentősebb tudósai és művészei fordultak meg az intézményben, amelynek radikális szellemisége ügyében még az FBI is nyomozást indított.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása ellen tiltakozó diákok és tanárok Freeszfe Egyesület néven szellemi műhelyt hoztak létre, hogy oda mentsék át az intézmény 155 éves szellemiségét. Mint írják, ez „nem csak egy politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhely”, de közösségi tér is, ahol a várhatóan elbocsátott és felmondani kényszerülő oktatók alternatív keretek közt folytathatják a képzéseket hallgatóikkal.

Hogyan alakult meg a Black Mountain College?
Miben volt teljesen más, mint az addigi egyetemek?
Miként került az intézmény FBI-aktákba?

A teljes cikket a Magyar Hang február 5-én megjelent, 2021/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!