Online oktatás lesz az egyetemeken?

Online oktatás lesz az egyetemeken?

Novák Katalin köztársasági elnök (j) beszédet mond a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségén a Várkert Bazárban 2022. augusztus 28-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Nagy terhet ró a rezsiemelés a felsőoktatási intézményekre is, a sokszorosára emelkedő energiaköltségek ellenére azonban egyelőre sehol sem készülnek drasztikus lépésekre. Hivatalosan legalábbis, ám van, ahol a tanárok már biztosra veszik, hogy ősztől online oktatnak majd. Mi lesz így a Novák Katalin által vágyott válaszokkal?

Nagy tudással rendelkező, kritikus gondolkodású fiatalokra van szükségünk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Budapesti Corvinus Egyetem augusztus 28-ai tanévnyitó ünnepségén. Az államfő hangsúlyozta, a háború, a járvány, a klíma- és az energiaválság kihívás elé állítja az országot, de a hallgatók a megfelelő tudás megszerzésével választ találhatnak a legégetőbb kérdésekre. Szavai hitelességét csupán az oktatás színvonalát folyamatosan csökkentő kormánydöntések – sok egyéb mellett a nyelvvizsga követelményének eltörlése – kérdőjelezik meg, ám a diákokat az üres elnöki propagandánál prózaibb okok is hátráltathatják „a tudás megszerzésében”. Például ha az egyetem nem tudja befizetni a közüzemi számláit.

Az elszabadult energiaárak a háztartások mellett az oktatási intézményeket is nehéz, esetenként kilátástalan helyzetbe hozzák, és a rezsiemelés alól a főiskolák és egyetemek sem élveznek kivételt. A Népszava korábban úgy értesült, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) novembertől márciusig digitális oktatást tervez bevezetni, a 24.hu pedig a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kapcsán írt arról, hogy akár 10 milliárd forintos többletkiadást is hozhat az áremelkedés. Megkerestünk több nagy hazai felsőoktatási intézményt, hogy megtudjuk, mekkora terhet ró rájuk a rezsiemelés, illetve hogy milyen intézkedésekkel készülnek csökkenteni kiadásaikat.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!