Orbán Viktor ellenzéke

Orbán Viktor ellenzéke

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j) (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ha örömforrást keres ezekben a válságos időkben, a miniszterelnök a nemzet javai fölötti szinte korlátlan rendelkezésen túl leginkább az ellenzékre számíthat. A kampányvitáktól 2006 óta menekülő Orbán Viktor nagy kedvvel válaszolt hétfőn a parlamentben az ellenzéki politikusok kérdéseire. Sokadszorra triumfálhatott a minden elemében általa fabrikált versenyfeltételek között rommá vert ellenfelein. Eközben annak illúzióját keltette, hogy Magyarországon nem csupán koszlott díszlet, hanem valódi tartalommal bír a parlamentáris demokrácia intézményrendszere.

Látványos, ám nem meglepő veszteségeket szenvedett el előző nap az ellenzék számos időközi önkormányzati választáson. Az április 3-ai kudarc bénítólag hat az ellenzéki szavazókra; a különösebb tét nélküli, hagyományosan rendkívül alacsony részvétel mellett megrendezett helyi voksolások nem jelentettek erős motivációt az apátia legyőzésére. A hét végi eredmények pontos látleletet adnak az ellenzék állapotáról. A helyzetük ennél is súlyosabb: perspektíva nélkül politizálnak (vegetálnak, próbálnak túlélni), semmilyen reményt nem nyújtanak a változást óhajtó magyarok számára.

• Hogy készül a Fidesz a szavazótábora apadására?
• Milyen ellenzéki párt a kormány érdeke?

A teljes cikket a Magyar Hang július 1-jén megjelent, 2022/27. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!