Orbán Viktor Pegazusa

Orbán Viktor Pegazusa

Szijjártó Péter és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A miniszterelnök rendszere jó ideje ráklépésben, egyenes vonalú, egyenletes mozgással halad afelé, hogy a demokrácia, a többpártrendszer papírmasé díszletei között, immár a modern technika legújabb vívmányaival felvértezve megérkezzen a kádári állambiztonság világába. A Pegasus-botrány gyors szárnyakon érkezett hazánkba, a hatalom reakciója árulkodóan lassú és suta volt az első napokban. De hát a mostani illiberális rezsim is úgy működik, mint az előző, 1990 előtti. Orbán Viktor bejelentése a „gyermekvédelmi” népszavazásról egyfajta válaszként, a kémbotrányt érintő beismerésként is értelmezhető: gyorsan tereljük a szót egy másik, a hatalom számára kedvesebb témára.

Egyelőre bizonytalan, hogy a magyar állampolgárok megfigyelésének ügye milyen hatással lesz a belpolitikára. Megrendíti-e az Orbán-kormányt? Befolyásolja-e érdemben a jövő évi választást? Ha, úgymond, normális demokráciában élnénk, egészséges, kiegyensúlyozott sajtóviszonyok közepette, ezek nem lennének kérdések. Az ellenzék mindent megtesz a botrány napirenden tartásáért, a kérdés az, jön-e még olyan információ, ami mattot ad a kormánynak.

Erről is olvashat a cikkben:
• „Minden magyar polgár célszeméllyé válhat, hacsak nem építenek be a rendszerbe betonbiztos garanciákat.”

• „Hiteles cáfolat híján tudássá növekedhet: ezek tényleg bármire képesek a hatalom megtartása érdekében.”

A teljes cikket a Magyar Hang július 23-án megjelent 2021/30. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!