Orosz béklyó

Orosz béklyó

Orbán Viktor fogadja Putyint Budapesten 2019. október 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Egyre erősebb a sejtés: a magyar kormány abban érdekelt, hogy Ukrajna veresége hozza el a hőn áhított békét. Én legalábbis nem nagyon tudom másként értelmezni azt, amit Dömötör Csaba Oroszország Ukrajnában vívott háborújával kapcsolatban mondott az ATV-ben hétfő este. A Rogán-féle propagandaminisztérium (hivatalos nevén: Miniszterelnöki Kabinetiroda) államtitkárának bornírt szövegelése, ahogy mondani szokás, túlmutat önmagán, a kormánypolitika morális és intellektuális alapjainak illékonyságát bizonyította. Miután a fideszes politikus hosszan ecsetelte, mennyire elhibázottak az uniós szankciók, mert azok nem kényszerítették térdre Oroszországot, ellenben növelik az energiaárakat – gázembargó jelenleg nincs érvényben, az olajembargó alól pedig Magyarország átmeneti mentességet kapott –, megkapta a kérdést, milyen alternatív javaslata van a kormánynak. A béke, a béketárgyalás – érkezett a sablonválasz.

Amikor azzal szembesítették, hogy a Putyin-rezsim egyik keményvonalas képviselője, Dmitrij Medvegyev volt elnök azt üzente Kijevnek, hogy az orosz „ajánlat” a feltételeik szerinti megadás, Dömötör Csaba ezt úgy értelmezte, hogy Oroszország nyitott a tárgyalásra. Cinikus, ostoba, egyben árulkodó reakció.

• Mintha a kormány kötött pályán mozogna.
• A medve ölelésében elég nehéz pávatáncot járni.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 16-án megjelent, 2022/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!