Orosz István: Sokan rögtön felismerték, hogy a Tovarisi konyec! plakát az én művem

Orosz István: Sokan rögtön felismerték, hogy a Tovarisi konyec! plakát az én művem

Orosz István (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Volt, aki a stílus alapján rögtön ráismert a Tovarisi konyec! plakát alkotójára, így nagyon sokáig nem titkolhatta Orosz István, hogy ő áll mögötte. A grafikus erről lapunknak adott interjújában beszélt, hozzátéve, hogy túl sok támadás viszont akkor már ezért nemigen érte. Sőt, még azt is lehetett hallani: az orosz katonák panaszkodtak, hogy miért csak kettőt kaptak a plakátokból.

Szóba került barátsága is Jankovics Marcell-lel. A hetvenes évek óta ismerték egymást, már főiskolásként gyakran látta őt a Pannónia Filmstúdió felé menet. – Nagyjából egyfelé mentünk, és az 58-as villamosról, ami azóta rég nincs meg, láttam mindig a Vörös hadsereg útján sétálni. Akkor így hívták a Hűvösvölgyi utat. Sétált be a Pannóniába ez a magas fiatalember – nem messze lakott onnan –, a kezében pedig mindig egy könyvet tartott. Időnként gondoltam is rá, nem fog-e véletlenül összeütközni valakivel – mondta Orosz István.

• Miért gondolja úgy az animációs filmeket is készítő Orosz István, hogy az elmúlt évtizedek nem az animáció vesszőfutásáról szóltak?
• Érték hátrányok a rendszerváltás előtti időkben?
• Hogyan látja, valóban olyan helyzetben volt az első MDF-kormány, hogy nem is lehetett volna sikeres?