Oroszország és a NATO: még nem háború, de már nem béke

Oroszország és a NATO: még nem háború, de már nem béke

Vlagyimir Putyin gombászott is szabadsága alatt (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Oroszország november elsejével felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat a NATO-val. Moszkva bezárja a brüsszeli tájékoztatási irodát és az állandó képviseletét is. Mindez a 2008 óta húzódó, 2014 után végképp elmélyülő viszály betetőzése.

Ha Oroszország és a Nyugat viszonyának elmúlt évtizedes alakulását figyeljük, egyáltalán nem tűnik meglepőnek Moszkva lépése. A NATO–Oroszország Tanács (NRC) sem ülésezett már 2019 júliusa óta, és a két fél közötti kommunikáció a gyakorlatban megszűnt, így Oroszország lényegében csak hivatalossá tette a kialakult helyzetet. Ennek ellenére a világ megdöbbent, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette a kapcsolatok felfüggesztését. S nemcsak megdöbbent, de kicsit talán meg is ijedt. Lehet, hogy Moszkva célja éppen ez, a figyelemfelhívás volt ezzel a lépéssel.

Erről is olvashat a cikkben:
• Korábban többször is együttműködött a két fél
• A NATO mestertervet készít Oroszország ellen

A teljes cikket a Magyar Hang október 29-én megjelent 2021/44. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Oroszország, NATO