A polgári Magyarországért: összeesküvés-elméletek a hatalom szolgálatában

A polgári Magyarországért: összeesküvés-elméletek a hatalom szolgálatában

Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a Fidesz és a KDNP Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petícióját (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Stop, Gyurcsány!, Stop, Karácsony! – eme különös szlogen mögé bújtatott petícióval állt elő néhány hete a Fidesz hatalmi gépezete, amely leginkább egyfajta kényszercselekvésként értelmezhető, az ellenzéki előválasztásra született válaszul. A petíció persze csak nevében petíció, az akció valójában szokásos demagóg hatalomtechnikájukat szolgálja: a nagy erőkkel démonizált Gyurcsánnyal próbálják lejáratni Karácsony Gergely személyét, akit a Fidesz belső mérései a legesélyesebb miniszterelnök-jelöltnek tartottak. A petíció arra is jó eszköz, hogy frissíthessék a leghűbb orbánisták adatbázisát, valamint teszteljék és fejlesszék aktivistahálózatukat.

Az „összegyurcsányozás” természetesen nemcsak Karácsonyt, hanem más ellenzéki szereplőket is érint. Pedig a Fidesz egykoron még amellett érvelt A polgári Magyarországért című vitairatában, hogy a polgári oldal politikájában elsőrendű helyen kell szerepelniük a morális és szellemi értékeknek, többek között azok kohézióteremtő és mozgósító ereje miatt. Az összeesküvés-elméletek konstruálása és azok hatalmi célokra történő használata ezen eredeti célkitűzésektől meglehetősen távol áll, legalább annyira távol, amennyire napjaink Fidesze került a polgári, konzervatív értékrendtől. A konteók és álhírek gyártása, alkalmazása régóta az Orbán-rezsim egyik fő manipulációs eszköze, a Soros- és Brüsszel-ellenes összeesküvés-elméletekkel évek óta mérgezik a lelkeket. A manipulációs célokat nagymértékben segíti a Kesma-birodalom, amely az álhírgyártás központjává, egy igen hatékonyan működő dezinformációs szervezetté vált. Álhíreket és összeesküvés-elméleteket természetesen máshol is terjesztenek a világban, az azonban csak kemény autokráciákra és diktatúrákra jellemző, hogy ezt a tevékenységet maga a regnáló hatalom végzi, mégpedig az adófizetők pénzéből származó állami forrásokból.

Erről is olvashat a cikkben:
• A Soros-féle összeesküvés és az ahhoz kapcsolódó migránsozás politikai szavatossága erősen lejáróban van
• A Fidesz által konstruált összeesküvés-elmélet szerint nemcsak Karácsony, de lényegében mindenki Gyurcsány embere, aki az ellenzéki térfélen tevékenykedik