Csak „jelenleg” áll el a Szeged-Csanádi Egyházmegye az önkormányzati ingatlanok megszerzésétől

 Csak „jelenleg” áll el a Szeged-Csanádi Egyházmegye az önkormányzati ingatlanok megszerzésétől

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitóján a Szegedi Dómban 2022. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Csak „jelenleg” áll el a Szeged-Csanádi Egyházmegye attól, hogy önkormányzati ingatlanokat megszerezzen – legalábbis ez olvasható ki abból a Magyar Hang által is megszerzett levélből, amelyet Kübekháza polgármestere kapott Kiss-Rigó László püspöktől. A dokumentumban egyébként azt is kifogásolja az egyházi vezető, hogy egyesek politikai ügyet akarnak kreálni az egész történetből. Közben a lapunk által megkérdezett alkotmányjogász szerint alkotmányellenes lehet az egész szabályozás.

Mint arról több cikkben beszámoltunk, a történelmi egyházak egy törvénymódosítás után ingyenesen vehetik át azokat az önkormányzati ingatlanokat, ahol korábban fenntartóként iskolát működtettek vagy hitéleti tevékenységet folytattak. A lehetőséggel Kübekházán is élt volna Kiss-Rigó László Szeged-Csanád egyházmegyei püspök: február 24-én jelentette be, hogy igényt tart a helyi óvodára, annak minden ingóságával együtt, azután, hogy az egyház 12 éven át fenntartóként működtette az intézményt, jó együttműködésben az önkormányzattal. Molnár Róbert polgármester ugyanakkor erre határozottan jelezte, hogy bár nem sokat tehet ellene, nem ért egyet a padláskisöprésnek érzett akcióval. Már csak azért sem, mert a falu az elmúlt 12 évben pályázati forrásból több száz millió forint értékben korszerűsítette, napelemmel és új nyílászárókkal szerelte fel az óvodát – így jogi és adminisztratív akadályai is lennének az átadásnak.

• Milyen opciókat kínált az egyház, amelyből választhatott az önkormányzat?
• Mire hivatkozott Kiss-Rigó László, miért vinnék az iskolát és az óvodát?
• Miért nevezi alkotmányellenesnek az alkotmányjogász az érintett szabályozást?