Pápalátogatás után és előtt

Pápalátogatás után és előtt

Ferenc pápa Budapesten, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje előtt a Hősök terénél 2021. szeptember 12-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Ismét eljön hazánkba Ferenc pápa. A Szentatya, akibe többször alaposan beletörölte a lábát Viktor isten néhány főpapja, és aki erről nagyvonalúan nem vett tudomást 2021-ben sem, amikor az eucharisztikus kongresszus zárómiséjét jött elmondani. Akkor persze igyekezett az egész hivatalosság sütkérezni a pápai fényben – és közben nem meghallani a tanítást. Az egyházfő két beszédet mondott: egyet a Hősök terén a nyilvánosságnak, és egyet zárt körben a püspököknek. Mindkettő megtalálható a Katolikus.hu hivatalos egyházi portálon. Legyen most elég csak annyi, hogy utóbbi körben a Szentatya kérve kérte a püspököket, törődjenek többet a papjaikkal.

A Fidesz-rezsim kisajátította a látogatást. A maga dicsőségének állította be az egészet, a pápai tanítást teljes mértékben mellőzték. Jellemző, hogy az állami tévé arra a Siklósi Beatrixra bízta az összefoglaló film elkészítését, akinek a vallási műsorok főszerkesztőjévé való kinevezése ellen egységesen tiltakozott az összes (!) hazai egyház és felekezet még 2014-ben. Az orbáni mentalitás jegyében Siklósi aztán magasabb polcra került, ő lett a vallási főszerkesztő főnöke is. Siklósi 58 perces filmjébe (Ahol az Ég összeér a Földdel) aztán egyetlen mondat sem fért bele Ferenc pápa szentbeszédjéből, és csupán egyetlen magyar szól a pápához – na ki? Igen, Siklósi Beatrix. Muszáj történeti kontextusba helyeznünk a mostani pápalátogatást.

• A Szentszék diplomáciája A Diplomácia.
• A pápa nem azért jön, mert Orbánt támogatja.
• Kádárék felismerték, hogy nekik annál jobb az Egyház, minél középkoribb képet mutat.

A teljes cikket a
Magyar Hang március 17-én megjelent, 2023/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!