Parizer és pörköltszaft

Parizer és pörköltszaft

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és felesége, Lévai Anikó (b2) a pünkösdvasárnapi istentiszteleten a Hold utcai református templomban 2021. május 23-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Amikor Orbán Viktor arról beszél a közrádióban, hogy a járványhelyzet megviselte a bérből és fizetésből élőket, így többek között őt magát is, az csalhatatlan jele annak, hogy a „keményen dolgozó kisember” visszatért a magyar politika fókuszába. Persze nem a szlogenek szintjén, hiszen ha a nagyközönség mára el is felejtette, a Fidesz stratégái bizonyára még élénken emlékeznek rá, hogy felsültek 2015-ben ezzel a kommunikációs panellel. De a nyílt kisemberezésen kívül a miniszterelnök kreatív stábja jól láthatóan mindent megtesz azért – időnként már-már a parodisztikusság határát súrolva –, hogy elhitesse a választókkal: valójában a „nagy ember” is egy közülük.

Ez természetesen nem új keletű jelenség. A kormányfő régóta igyekszik – tegyük hozzá: a Fidesz szavazóinak szemében meglehetős sikerrel – egyszerre korszakos államférfinak, aki Európa és a világ ütőerén tartja az ujját, valamint a nép egyszerű fiának mutatkozni, aki magyaros leleménnyel jutott magasra, de sohasem feledkezik meg a gyökereiről. Az pedig már a propagandagépezet dolga, hogy az egykori oxfordi ösztöndíjast utcai harcosnak láttassa, miközben a nyírségi kis faluból indult Karácsony Gergelyt fővárosi ficsúrnak (talán leírhatjuk még ezt a kifejezést pénzbüntetés kockázata nélkül), akinek térképen kell megmutatni a vidéket. Csakhogy az elmúlt időben ez az igyekezet mintha szintet lépett volna, s már nem pusztán kiegészítője Orbán Viktor imázsának, hanem válasz egy politikai kihívásra, amely az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltek köréből érkezett.

Erről is olvashat a cikkben:
• „Mintha a miniszterelnök környezetében is úgy éreznék: egészségügyi és gazdasági válsághelyzet ide vagy oda, most nem a korszakos államférfit, hanem a nép egyszerű fiát kell előtérbe tolni.”
• „Ha az a fő szempont, hogy egy politikus mennyire „Insta-képes”, akkor egyre kevesebbet számít, mennyire kormányképes.”

A teljes cikket a Magyar Hang június 4-én megjelent 2021/23. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!